Goed voorbereid op pad met onze checklist

Wie voor het eerst een huis bezichtigt, vraagt zich -eenmaal weer buiten- waarschijnlijk af waarom de meeste vragen niet zijn gesteld en waarom je weer zo snel buiten staat. Hoogstwaarschijnlijk omdat je je niet voldoende hebt voorbereid. Natuurlijk is het fijn dat een huis ‘goed’ voelt, maar wil je echt een goed beeld van een huis hebben zul je meer op de details moeten gaan letten.

1. De locatie en de buurt

De locatie en de buurt zijn belangrijke aspecten van het huis. Het bepaalt voor een groot deel de waarde van het huis, maar in zekere mate ook of jij je thuis gaat voelen op die plek. Voel je je veilig in de buurt? Is er voldoende parkeergelegenheid? Heeft de buurt de gewenste voorzieningen zoals openbaar vervoer of scholen? En hoe zijn de buren? Loop gerust eens door de wijk om de buurt te verkennen. Belangrijk: Verken de buurt voordat je de woning gaat bezichtigen.

2. Buitenkant van de woning

Veel mensen investeren wel in het interieur van hun huis, maar doen minder met de buitenkant van hun woning. Daarom is het extra belangrijk om hierbij stil te staan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aspecten: Is het dak nog in goede staat? Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt? Is het schilderwerk in orde of aan vervanging toe? Wat is de zonligging? Vergeet hierbij ook niet om de tuin of het terras mee te nemen.

3. Binnenkant van de woning

Bekijk de binnenkant van de woning kritisch: Hoe is de indeling van de woning? Is de keuken nog in goede staat? Is de badkamer naar wens? In welke conditie zijn de plafonds en de muren? Gaan de deuren en ramen makkelijk open en dicht? Kijk met een open blik, maar laat je niet afleiden door de huidige meubels of de kleur op de muur.

4. Installaties

Ook de installaties zijn een aandachtspunt. Welke installaties en apparatuur zijn aanwezig in de woning? Zijn er voldoende stopcontacten en groepen in de meterkast? Hoe wordt de woning verwarmd en wat zijn de maandelijkse lasten van de huidige bewoner? Vraag het indien nodig aan de verkopende makelaar.

5. Duurzaamheid

Duurzaamheid is steeds belangrijker. Let daarom ook op de duurzaamheidsaspecten van de woning. Zijn de muren en het dak geïsoleerd? Is het dubbelglas nog rendabel? Wekt het huis al groene energie op, bijvoorbeeld via zonnepanelen of heeft het een warmtepomp? Vergeet hierbij ook niet naar het energielabel van de woning te vragen.

Bovenstaande aspecten en meer komen allemaal aan bod in onze uitgebreide checklist die je hieronder kunt downloaden.