Ga naar inhoud

Te koop: woonhuis Hezelstraat 9 6576 JL Ooij

Beschikbaar

Bezichtiging plannen

€ 1.050.000,- k.k.

Historische pracht: een adembenemende, unieke woonervaring met karakter en charme!

Dat mag met recht worden gezegd over deze bijzondere, Rijksmonumentale woning in deze 16e-eeuwse kerk. Na de periode van overstromingen in de eerste helft van de 19e eeuw, zijn in het middenschip van de kerk omstreeks 1860 twee woningen gerealiseerd. Hiervoor is de oorspronkelijke kerkbebouwing verhoogd en is de huidige esthetiek op de terp ontstaan, wat dit bijzondere gebouw in de sfeer van een 19e-eeuws herenhuis, terecht letterlijk op een voetstuk heeft geplaatst. Zelden komt een dergelijke locatie op korte afstand van de stad beschikbaar.

Het meest markante gedeelte van het gebouw, de helft van het huis met de kerktoren, mogen wij namens de huidige bewoners aanbieden. Een royaal (t)huis met een eigen garage en een substantieel gedeelte in privégebruik van de fraai gelegen omringende tuin.
Prachtige details zoals muurschilderingen uit begin 16e eeuw die professioneel zijn geconserveerd en gerestaureerd, hoge plafonds, en de kenmerkende kerktoren waar je in de nok een kerkklok en de kerkuil des huizes treft, maken dit object mede zo bijzonder. Vrijwel elke ruimte geeft, soms op verrassende wijze, iets prijs van het verleden als kerk.
Het hele gebouw bestaat nu uit drie woningen, die zijn gesplitst en georganiseerd in een actieve VvE.

Een buitengewone ligging te midden van de Ooijpolder is een oase van rust. De omgeving is niet voor niets zo populair onder een brede doelgroep. Het schitterende gebied bij de Waal, de Ooijpolder en de in de ijstijd gevormde stuwwal, waar de woning op uitkijkt, gaan niet snel vervelen. De eigenaren spreken van een levende ansichtkaart waarbij de prachtige vergezichten per seizoen aan je voorbijtrekken.
Vanuit de woning bereik je eveneens snel alle stedelijke voorzieningen, zoals het gezellige Nijmeegse stadscentrum en prominente werkgevers zoals de Nijmeegse ziekenhuizen, de Universiteit en de Hogeschool.

We gaan snel achter de voordeur kijken……

Begane grond:
We komen via een besloten gedeelte van de tuin binnen in de hal. Een grote ruimte waar het oog direct valt op de hoge plafonds en de stijlvolle, karakteristieke granito vloer. Aan de linkerkant passeren we de toiletruimte, de meterkast, de entree van de kelder, de statige trapopgang naar de eerste verdieping en worden we al snel door het invallende licht aangetrokken richting de woonkamer.
Een riante living, waar twee stoelen voor de hoge raampartij de ruimte eigenlijk al voldoende zouden vullen om te genieten van het schitterende zicht op de landerijen en de stuwwal. Er is volop ruimte voor een royale living.
Direct tegenover de huiskamer lopen we allereerst via een voorportaal de keuken in. Een ruimte die is ingericht met een moderne, tijdloze keukenopstelling met een landelijke knipoog. Moderne, luxe inbouwapparatuur met hedendaags comfort zijn op deze manier perfect in balans gebracht met de sfeer en authenticiteit van het pand.
Aansluitend voorziet de grote bijkeuken (die door de huidige eigenaren de ongeschreven entree wordt genoemd) in volop bergruimte en praktische ruimte (vaste kast en aansluiting voor witgoedapparatuur). Als er behoefte is aan nog meer bergruimte, dan is er boven dit gedeelte van de bijkeuken een grote bergzolder (toegankelijk via een vlizotrap).

Aan het einde van de hal komen we aan in de voet van de kerktoren. Thans in gebruik als kantoor c.q. werkruimte, maar in de toekomst misschien wel als ruime eetkamer, is dit een geweldige plus op de toch al riante eerste woonlaag. Door de openslaande deuren naar de voorkant in deze torenkamer betreed je het terras met een fantastisch uitzicht op de Ooijpolder en in de verte als sluitstuk de stuwwal.

We nemen de trap naar de eerste verdieping….

Eerste verdieping:
Aangekomen op de overloop kijk je recht vooruit naar een fraai fragment uit de historie van de kerk. Op de wand naar de kerktoren (en een gedeelte in de ouderslaapkamer) is op vakkundige wijze een groot gedeelte van de verborgen parel, een oude muurschildering, tevoorschijn gehaald, geconserveerd en gerestaureerd aan de hand van een oude tekening.

Via de overloop heb je toegang tot drie ruime, volwaardige slaapkamers, waarbij de ouderslaapkamer grenst aan een luxe badkamer met een inloopdouche, een dubbele wastafel en een wandcloset. Aangrenzend, maar bereikbaar vanaf de overloop is een gastenbadkamer met een eigen douche en wandcloset toegevoegd.
Ook in de uitvoer en afwerking van de sanitaire ruimten is geenszins bespaard op luxe en materiaalkeuze.

Aan het einde van de gang, op de eerste verdieping van de kerktoren is een vierde kamer, nu een kantoor c.q. werkkamer. De ruimte is naar eigen inzicht in te richten, als speelkamer voor kinderen, een extra slaapkamer of een atelier. Veel is mogelijk in deze multifunctionele kamer.

Tweede verdieping:
Een vaste trap geeft toegang tot een riante bergzolder met de complexe houtverbindingen in het zicht. Thans vanwege de gebruiksfunctie niet opgenomen in de woonoppervlakte van het huis, maar een verdieping die desgewenst nog geheel naar eigen inzicht en ideeën kan worden toegevoegd aan de woonfunctie.
De mogelijkheden van het creëren van extra slaapkamers op deze woonlaag maakt het huis desgewenst uiterst geschikt voor bijvoorbeeld grote gezinnen. Maar is ook zeer geschikt als studio of atelier.

Toren:
De zolderverdieping geeft toegang tot de toren en daarmee tot het hoog(s)tepunt van de woning. Via twee trappen kan in de toren naar de klok worden geklommen. Bij speciale gelegenheden luiden de bewoners de klok nog steeds.

Kelder:
Onder de woning, bereikbaar vanuit de hal is er toegang tot een grote kelderruimte. Naast de potentie als wijnkelder vinden we hier veel extra opbergruimte en de stookinstallatie van het huis.

Bijzonderheden:
+ Gesitueerd in de voormalige N-H kerk in Ooij, oorspronkelijk uit de 16e eeuw, ademt deze woning geschiedenis en karakter. Een unieke kans om te wonen in bijzonder cultureel erfgoed;
+ Prachtige locatie met fraai uitzicht op de Ooijpolder en de Nijmeegse stuwwal;
+ Genieten van de natuur: Gelegen in de idyllische Ooijpolder, nodigt de locatie van deze woning uit tot eindeloze wandelingen en fietstochten in een veel geroemd landschap;
+ Stedelijke gemakken binnen handbereik. Met alle denkbare stedelijke voorzieningen in de buurt, zoals winkels, restaurants en openbaar vervoer, biedt deze locatie het beste van beide werelden;
+ De afgelopen jaren heeft de woning een complete transformatie ondergaan, met een indrukwekkende verbouwing. Alles met oog voor details. Moderne materialen maar met eerbied voor het karakter;
+ VvE met MJOP en rapportages van de monumentenwacht: servicekosten bedragen thans € 150,- per maand (per 1-1-2024: € 200,-);
+ Buitenschilderwerk recentelijk uitgevoerd door een professional;
+ Binnen word je begroet met een overvloed aan natuurlijk licht, dankzij de grote ramen. De hoge plafonds (3.60m) geven de woning een charmante herenhuisstijl en creëren een optimaal gevoel van ruimte en grandeur;
+ Er is geen energielabel (Rijksmonument);
+ Aanvaarding in overleg.

Dit is werkelijk iets wat u met eigen ogen moet zien. Wij nodigen u dan ook van harte uit om een kijkje te nemen aan de Hezelstraat 9 in de Ooijpolder.

  • 247 m2
  • 1.750 m2
  • 4

Kenmerken Hezelstraat 9

Overdracht

Vraagprijs€ 1.050.000,- k.k.
AanvaardingIn overleg

Oppervlaktes en inhoud

Perceel oppervlakte1.750 m2
Woonoppervlakte247 m2
Inhoud1.615 m3

Bouw

SoortHerenhuis
BouwvormBestaande bouw
Bouwjaar1860
IsolatievormenGedeeltelijk dubbelglas

Indeling

Aantal verdiepingen4
Aantal kamers6
Aantal slaapkamers4
Aantal badkamers2

Maandlasten

Ligging Hezelstraat 9

Voorzieningen

Centraal gelegen informatie over de buurt

Aantal inwoners

In de gemeente

34.764

Vergelijkbaar woningaanbod